- De Amerikaanse financiële toezichthouder SEC is alsnog akkoord gegaan met de komst van beursgenoteerde beleggingsfondsen voor de bitcoin.
- Eerder deze week ontstond verwarring over een nepbericht rond de goedkeuring.
- De bitcoin reageerde donderdagochtend lauw op het nieuws.
- Lees ook: Nieuwe trend: crypto ‘mining’ groeit in de VS dankzij miljoenen aan financiering van Chinese investeerders
De koers van de bitcoin liet donderdag weinig beweging zien en bleef hangen rond de 46.000 dollar. De langverwachte goedkeuring voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC, werd daarmee lauw ontvangen door investeerders in de grootste cryptomunt ter wereld.
Mede door het optimisme over de mogelijke komst van de beursgenoteerde bitcoinfondsen is de cryptomunt in het afgelopen jaar echter al zo’n 160 procent in waarde gestegen.
De Amerikaanse beurswaakhond SEC ging woensdagavond akkoord met de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF’s genoemd. Dat maakt de cryptomunt toegankelijker voor een grotere groep beleggers, wat de vraag naar en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. De toezichthouder keurde in totaal elf van deze ETF’s (Exchange Traded Funds) goed.
Naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder werd in de cryptowereld al lange tijd reikhalzend uitgekeken. Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk beweegt aan de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoin te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoin.
Grote vermogensbeheerders komen met bitcoin-ETF's
Bij de goedgekeurde 'trackers' van de bitcoin zit onder andere de ETF van BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder. Ook de bitcoinfondsen van ARK Investments en Fidelity krijgen via een versnelde procedure goedkeuring van de toezichthouder.
De VS zijn niet het eerste land waar bitcoin-ETF's te verhandelen zijn. Zo kreeg een tracker van vermogensbeheerder Jacobi Asset Management vorig jaar al een notering aan de Amsterdamse beurs. Maar de VS zijn 's werelds grootste kapitaalmarkt. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken.
Experts hebben er eerder ook op gewezen dat de toelating van bitcoin-ETF's het imago kan verbeteren van de bitcoin, die vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit. Beursuitbaters CBOE en Nasdaq hebben samen met het cryptohandelsplatform Coinbase een controlemechanisme bedacht om marktmanipulatie tegen te gaan.
De Amerikaanse toezichthouder hield de komst van deze trackers eerder nog tegen uit angst dat die tot marktmanipulatie zouden kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan. Sinds enkele jaren zijn er ook al ETF's die zogeheten bitcoin-futures of -termijncontracten volgen. Maar die worden door kenners ook wel als dure en onhandige producten beschouwd.
In de aanloop naar het besluit van de SEC verscheen dinsdag al een nepbericht op het officiële X-account van de beurswaakhond dat de goedkeuring leek te bevestigen. SEC-topman Gary Gensler verklaarde kort daarna dat deze mededeling niet klopte.